Pusesem de mult ochii pe aceasta reteta de prajitura, si pana la urma m-am hotarat sa o fac sub forma de tort, pentru ziua bunicului.
Pentru decor, m-am framantat mult....oare ce sa fac sa fie potrivit pentru un barbat de 90 de ani? Si pana la urma ideea mi-a venit.
Va rog sa scuzati calitatea pozelor, au fost facute cu telefonul. Si acum sa explic ce reprezinta decorul. Linia alba care taie tortul reprezinta linia vietii, cu suisuri si coborasuri, cu bune si rele. Bebelusul si batranul sunt reprezentatia bunicului, la inceputul vietii si acum la 90 de ani. Dupa cum vedeti, linia vietii continua si dupa 90, sa speram cu multi multi ani sanatosi.. Bastonul trebuia initial sa stea pe mana bunicului, insa Stefan a vrut sa contribuie si el cumva la tortul de ziua bunicului, asa ca a facut ce a facut si mi-a rupt bastonul. Dar a fost bine si pus in alta parte, nu s-a suparat bunicul. :)
Si acum sa trecem la reteta:
Blatul: 6 oua, 120 g zahar,1 plic zahar vanilat, 3 linguri pline de gris macinat, 3 linguri cacao, 3 linguri faina, 3 linguri miere de albine, 1 praf de copt, 30 ml lapte, 150 ml ulei, un praf de sare.
Ouale se separa, iar galbenusurile se freaca cu zaharul si zaharul vanilat pana compozitia se mareste si se albeste.
Intr-un vas se amesteca faina cu grisul, cacao si praful de copt si se adauga galbenusurilor.
Se adauga pe rand in timp ce amestecam laptele, uleiul si mierea.
Albusurile se bat spuma tare cu praful de sare si se adauga compozitiei de galbenusuri.
Se pune in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la 170 de grade. Se verifica cu scobitoarea cand este copt. Cand blatul s-a racit, se taie in 2.
Crema: 300 gr lapte condensat, 300 ml frisca lichida, 1 plic intaritor frisca, 150 ml lapte, 1 plic gelatina, 75 g miere (o lingura si jmatate), esenta vanilie.
Laptele condensat se amesteca cu 75 ml lapte. Gelatina hidratata se dizolva in 75 ml lapte, pe foc foarte mic (atentie sa nu fiarba, gelatina isi pierde proprietatile prin fierbere!!!!!) apoi se adauga laptele condensat. Se amesteca bine, se adauga si mierea si esenta de vanilie. Se lasa deoparte. Frisca se mixeaza bine, se adauga intaritorul de frisca, apoi se adauga compozitia cu lapte condesat racita. Se da la frigider cateva ore, amestecand din cand in cand prin ea (crema). Se scoate din frigider si se pune intre blaturi.
Pentru glazura de ciocolata, am folosit reteta Adrianei Nicoleta. Si suna cam asa:
210 g ciocolata amaruie, 165 ml frisca lichida, 25 g miere, 42 g unt moale, 42 ml lichior.
Se taie ciocolata marunt si se topeste (pe abur sau microunde). Se incalzeste frisca cu mierea si se varsa peste ciocolata topita amestecand repede si bine. Dupa ce s-a amestecat bine se adauga untul. Se pune lichiorul (optional).
Este o reteta buna, se aseamana cu felia de lapte de la kinder.
Am uitat sa spun ca bebelusul si batranul le-am facut din martipan.
Si inca o poza cu bunicul si nepotul
Ai talent cu carul,aici in anglia ai face bani grei cu talentul tau....,trebuie sa faci ceva sa beneficieze si altii de talentul tau....
RăspundețiȘtergereMerci Simona, din pacate sunt in Romania, si aici e mai greu..
RăspundețiȘtergere